Liike – Koko perheen voimavara

Liike – Koko perheen voimavara

Oma fysiikka ja suorituskyky ovat henkilökohtainen asia. Henkilökohtaisista liikuntatottumuksista tulee muiden asia siinä vaiheessa, kun huollettavana on lapsia. Geenien lisäksi lapsi perii vahvasti vanhemman kiinnostuksen liikuntaan, etenkin samaa sukupuolta olevat lapset. Se, millaisen arvopohjan liikunnan suhteen siirtää lapsille, riippuu vahvasti arjen valinnoista.

Vanhempien on tärkeä tiedostaa asia, koska lapsuusiän liikuntatottumukset heijastuvat nuoruuteen ja aikuisuuteen. Liikunta vaikuttaa fyysiseen kuntoon, joka vaikuttaa terveyteen. Mitä nuorempi lapsi on, sitä enemmän vanhemmat voivat vaikuttaa hänen liikuntatottumuksiinsa. Leikki-ikäisen lapsen kehitys kaipaa kannustusta ja innostusta liikunnallisiin leikkeihin ja peleihin, sekä aikuisen tukea niihin. Turhat kiellot, säännöt ja rajoitukset rajoittavat liikuntaa, ja halusimme tai emme, lapset ovat äänekkäitä, vauhdikkaita ja välillä he satuttavat itseään leikin tiimellyksessä. Vauhdikkaimpienkin leikkien mahdollistaminen kehittää lapsen koordinaatiota ja parantaa kehon hahmottamista. Toisin sanoen lapsi löytää rajansa ja oppii venyttämään niitä. Uskallus yrittää ja epäonnistua johtavat onnistumisiin. Saadut onnistumiset luovat pohjan, jonka avulla lapsi iloitsee liikkumisesta tulevaisuudessakin.

Kouluikäinen lapsi kaipaa vanhemman kannustuksen lisäksi entistä enemmän vanhemman esimerkkiä liikunnallisesta elämäntavasta, sekä vanhemman järjestämiä resursseja kuten aikaa, välineitä ja mahdollisuuksia harrastustoimintaan. Osa perheen aktiivista elämäntapaa voi olla lyhyiden siirtymien matkaaminen jalan tai pyöräillen, yhteiset pihapelit, marjastus lähimetsässä, kukkien poiminta tien reunalta tai Pokémonien etsiminen mobiilipelillä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa liikkua, on vain vääriä tapoja olla liikkumatta.

Lasten liikuntakasvatus on eniten vanhempien vastuulla ja vie vanhempien aikaa. Toisaalta esimerkin voima on niin suuri, että vanhemman on perusteltua huolehtia myös omasta liikunnallisuudestaan. Omasta kuntoilusta voi ottaa hyödyn irti puhumalla siitä positiiviseen sävyyn lapsilleen: ”Tuntuipa hyvältä käydä lenkillä” tai ”Olipa hyvät pelit kavereiden kanssa”. Näin mielikuvia luodaan ja arvomaailmaa maalataan.

Olen itse pyrkinyt kannustamaan lapsiani liikkumaan ja heidän kasvaessaan liikuntamuodot ovat vaihdelleet heidän jaksamisensa ja kiinnostuksensa mukaan. Riipputuoli ja voimistelurenkaat terassilla saavat lapset liikkumaan kuin itsestään, hauskuuden kautta, ja tehtäväkseni on jäänyt varmistaa renkaiden sopiva korkeus ja pehmeä pudotus patjan päälle. Viisivuotiaani lähtevät mielellään pyöräilemään tunniksi samalla kun teen juoksulenkin. Tarvittaessa vauhditan menoa antamalla työntöapua ja välillä pysähdymme mustikkapaikalle pitämään taukoa. Pitämällä huolta itsestäsi, pidät huolta myös lapsistasi!

Useimmat liikunta- ja hyvinvointipalvelut ovat yksilöille suunnattuja, eikä perheitä oteta kokonaisuutena huomioon. Arki-illat täyttyvät helposti tiukoista aikatauluista ja arjen aherruksessa liikkumisen hauskuus voi unohtua. Vanhempien oma liikkuminen on vaihtunut taksipalveluksi ja perheen yhteinen aika on kortilla.

Me W-Factorissa ajattelimme, että koko perheen hyvinvointia ja liikunnallisuutta tukevaa toimintaa tarvitaan enemmän, ja siksi päätimme panostaa siihen. Tuomme pian sovellukseemme perheille suunnatun hyvinvointiohjelman ja lisäksi tulemme järjestämään tapahtumia. Samaan päivään voi mahduttaa aktiviteettia lapsille ja aikuisille, ja kun ruokahuolto on ulkoistettu, jää enemmän aikaa koko perheen yhdessäololle. Asiakkaanamme pääset nauttimaan koko perheen hyvinvointipäivistä, joista kerromme pian lisää!

Käy tykkäämässä meistä Facebookissa, josta löydät kokonaisvaltaista hyvinvointisisältöä liikunnasta, ravinnosta, levosta ja ihmissuhteista.

Hyviä koko perheen yhteisiä liikuttavia hetkiä toivottaen,
Eetu Myrskylä
Hyvinvointivalmentaja, W-Factor

[wp_social_sharing social_options=’facebook,twitter,linkedin’ facebook_text=’Facebook’ twitter_text=’Twitter’ linkedin_text=’Linkedin’ icon_order=’f,t,l’ show_icons=’1′ before_button_text=’Jaa’ text_position=’top’]